2020-11-02 13:31:42• hírek • Bajnai Botond

Nyerésre áll a Florisal, de fellebbezni fog a Bihar megyei konkurens

Már készíti a fellebbezést az AVE Bihor Kft., miután a múlt héten a Florisal Rt.-t hirdették meg a városi szemétszállítási- és köztisztasági feladatok elvégzéséért kiírt licit győztesének – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Zoltán, a Bihar megyei cég vezérigazgatója.

Amint arról még áprilisban tájékozattuk olvasóinkat, a bíróság úgy döntött, helyt ad a Florisal Rt. fellebbezésének, melyet még februárban terjesztettek az ítélőszék elé, azt követően, hogy a polgármesteri hivatal közbeszerzési bizottsága kizárta a versenyből a jelenlegi szemétszállító és köztisztaságért felelős céget, a Bihar megyei AVE Bihor Kft.-t hirdette ki a verseny győztesének.

A Florisal sikeres fellebbezését követően a Bihar megyei cég ismét vetélytársat kapott, a licitet pedig újra meg kellett hirdetni.

Hét hónap elteltével a város szakbizottsága a múlt héten ismét győztest hirdetett, ezúttal pedig a Florisal jött ki jól a versenyből, nagyobb pontszámot elérve a kiértékeléskor. Ez annak volt elsősorban köszönhető, hogy a polgármesteri hivatal szakbizottsága által korábban támasztott kifogások a bíróság szerint nem tekinthetőek szabálytalanságoknak, így értelemszerűen a pontozás is más eredményt adott.

Szerkesztőségünk megkeresésére Kovács Zoltán, az AVE Bihor Kft. vezérigazgatója elmondta, úgy gondolják, a szatmári cég igenis számos szabálytalanságot vétett a pályázatban, példának okáért bizonyos szolgáltatásokat olcsóbban kínál, mint ahogy azt jelenleg is végzik. Ami bizonyára nem lesz kivitelezhető.

Kovács Zoltán. Foto: ford-trucks.ro

„Szerintünk nem a pontozásban volt a gond, hanem hogy a Florisal ajánlata sok hibát tartalmazott. Ez nagyon jól látszik ott, hogy például az ajánlati árakban vannak olyan tételek, amelyek a jelenlegi szolgáltatás árai alatt szerepelnek. Tehát azt ajánlják, hogy bizonyos szolgáltatásokat a jövőben a mostaninál olcsóbban végeznének. Szerintünk ezek hibásan vannak alátámasztva. Ugyanúgy nagyon sok hibával találkozni a hulladékválogatási/értékesítési részben is” – fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy az AVE Bihor igazgatója miben látja cége erősségét, Kovács Zoltán elmondta: „Mi egy jobban felkészült csapat vagyunk: Bihar megyében is elnyertük több mint 250 000 ember hulladékgyűjtésének lehetőségét, 62 településen, ahol városon 5 frakcióba, falun 4 frakcióba kell gyűjteni a hulladékot (falun kimarad a komposztálható bio-szemét). Ez a mi erősségünk, ez amiben jók vagyunk, ez amit folyamatosan fejlesztünk. Sok cég az elmúlt évtizedekben arról beszélt, hogy el kell telnie legalább 30 évnek ahhoz, hogy sikerüljön megváltoztatni az emberek hulladékgyűjtési szokásait. Mi számos Bihar megyei településen bebizonyítottuk, hogy erre sokkal rövidebb idő is elegendő és nagyon jó eredményeket lehet elérni. Egy új fejezetet nyitottunk a hulladékgyűjtésben, amit készek állunk akár más megyékben is kamatoztatni. Viszont azt látom, nem minden múlik a valós esélyeken. Sokszor a politikai érdekek is beleszólnak ezekbe a versenyekbe. Viszont mi nem politizálunk, de azt látjuk a Florisalnak elég messze nyúlnak a kezei…” – magyarázta Kovács.

A Bihar megyei cég igazgatója szerint a fellebbezést a héten előterjesztik, így következik egy újabb, legalább fél éves periódus, mire újra győztest fognak hirdetni. „Bárki is lesz a nyertes, mindenféleképpen úgy fog végződni a procedúra, mint egy héttel ezelőtt: lesz hirdetve egy nyertes, illetve ha nem lesz újabb fogás találva az illető ajánlatán, akkor ezt azután véglegesíteni is lehet. Ezt követi majd egy fél éves mobilizációs időszak, tehát úgy gondolom legalább egy évre van szükség, amíg megkezdődhet maga a szolgáltatás” – tette hozzá.

Az, hogy igazából melyik cég nyeri a pályázatot és lesz az elkövetkező 10 évre város szemétszállítója és utcái tisztaságának karbantartója, az átlag szatmári számára akár mindegy is lehet, hiszen az önkormányzat által a tenderfüzetben és a kiírási dokumentációban megfogalmazott feladatokat mindenféleképpen be fog kelleni tartani: legyen szó a szelektív szemétgyűjtésről, a szükséges technikai lehetőségek megvalósításáról, illetve a speciális felszerelések beszerzéséről, stb.

A nyertes cégnek komoly beruházásokat kell majd eszközölnie, hogy mindenben megfeleljen a polgármesteri hivatal által megfogalmazott elvárásoknak.

Foto: ziuacargo.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: